project FIV.z
renovatie vrijstaande 2de woonst te Zeebrugge, 2014
tekst : Koen Bogaert
fotografie : Liesbet Goetschalckx
In een buitenverblijf verblijf je buiten... buiten de sfeer van het alledaagse. Dat brengt extra avontuur in je leven: het is als een liedje in een liedje. Een plaats waar het ervaren van ander licht, zicht en geluid je energie kan geven. Een plek ook om je terug te trekken en te rusten, maar evengoed om te delen, wanneer en met wie je wil.

Vele Vlamingen trekken in het weekend naar hun appartement aan de kust. Doe je daar nog een schep bovenop, dan kom je terecht in een vrijstaande romantische villa aan de stranddijk te Zeebrugge. De familie bezat al lang de vakantiewoning FIV.z en wou ze met zorg en toewijding hedendaags vernieuwen om ze degelijk te kunnen overdragen aan de volgende generatie.

Villa’s van midden vorige eeuw hebben vaak een inkomhal die uitgeeft op alle aanpalende ruimten, waardoor de “living” wordt gedegradeerd tot doorloopruimte. Door de eenvoudige chirurgische ingreep van die ene deur van de woonkamer af te sluiten en de circulatie te laten verlopen via het midden van de woning loop je niet door, maar langs de verschillende woonplekken. Waar vroeger in kamers werd gedacht en geleefd, beleven we nu een woonst in haar geheel waarbij enkel slaapkamers en verzorgingsruimten apart liggen. In dit huis biedt de opengewerkte leefruimte bovendien de aangename ervaring om de zee en het strand vanop meerdere plekken te beleven.

De buitenruimten werden op dezelfde wijze herdacht door zones te creëren waar je beschut kan zitten uit de zeewind, languit blijft genieten van de noorderzon of intiem buiten het zicht van de buren een gedichtenbundel kan lezen. Het binnenhalen van de duinen in de tuin laat je nooit vergeten waar je verblijft. De buitendouche - binnen aangesloten op een thermostatische kraan - helpt je afkoelen tijdens hete zomerdagen.   

De heelkundige renovatie-ingrepen bestaan deels uit onzichtbare medicatie zoals het vernieuwen van de darmen en de technische leidingen van het gebouw. Met een superspuit isoleerden we alle zijden van het huis. De handeling om een verwarmingsketel van op afstand aan te zetten wanneer je thuis vertrekt, is vandaag de dag een koud kunstje. En hoewel de opfrisbeurt van de kamers het meest opvalt door de eigentijdse herinrichting en verlichting, zijn het toch voornamelijk de ruimtelijke conceptaanpassingen die dit oud gebouw eigentijds maken om leefruimten te verkrijgen waar je graag verblijft -al is het soms maar even- om daarna terug naar het binnenland te rijden en opnieuw thuis te komen.
B