project RVD
nieuwbouw gesloten appartementsgebouw te Belsele, 2020
tekst : Koen Bogaert
fotografie : Liesbet Goetschalckx
Elke familie bezit een bizarre nonkel, sommige hebben er zelfs meerdere. Het zijn de toevalligheden van het leven die dit bepalen want er bestaat geen richtlijn die oplegt hoeveel vreemde vogels er in de muit moeten zitten. Eindelijk eens iets dat verloopt zonder regelgeving en dat kan blijven voortbestaan zonder vergunning.

Het oorspronkelijk ouderlijk huis van project RVD in de aantrekkelijke dorpskern van Belsele was volledig uitgeleefd. De bouwvallige woning had een zolder waar je nauwelijks kon rechtstaan maar het pand had wel een lage mooie versierde kroonlijst. Dit gebouw stond op de erfgoedlijst en dat bleek geen geschenk. Na jarenlang heen en weer gediscussieer met bijhorende weigeringen, vond de ambtenarij de derde bouwaanvraag voor een appartementsgebouw voldoende om te vergunnen. Een hoofdgebouw met 3 wooneenheden verdeeld over 3 bouwlagen met eronder een gemeenschappelijke kelder en een afzonderlijk bijgebouw met 6 garagen. Tussen het woongebouw met zuidgerichte straatgevel en de autostaanplaatsen blijft voldoende ruimte voor een mooie tuin. De bouwheer heeft -op het moment van de opmaak van de bouwplannen- de intentie om te gaan wonen op de eerste verdieping terwijl de andere delen zullen worden verhuurd.

Die eerste verdieping krijgt dus speciale aandacht. Dit appartement heeft over de volle breedte van de leefruimte een klein terras vooraan en een groot terras achteraan. Op deze manier bekomen we een doorzon woning waar men kan genieten van het licht van 2 anders georiënteerde gevels wat meteen ook zorgt voor een navenant gevarieerd zicht naar buiten. Bovendien geven de  grote ramen in de woonkamer deze ruimte een rijkelijk karakter. Het appartement op de tweede verdieping is soortelijk opgebouwd maar dan zonder het terras aan de straatzijde. Doordat de terrassen aan de tuinzijde voldoende verspringen omwille van de privacy heeft het dakappartement een intieme sfeer. Het ruime gelijkvloerse appartement heeft dan wel geen terras vooraan, het heeft wel de tuin met extra tuinberging.  De doorgangen en raamopeningen zijn in dit appartement zo ontworpen dat de voor- en achtergevel samen kunnen worden aangevoeld. Doorzon woningen geven een vakantie gevoel zelfs als de zon niet schijnt (wat bij ons nog al eens voorkomt).

Op verlof en in het zuiderlicht blijken doorgezakte vloeren en gebarsten bepleisteringen er vlot in te gaan.  Er worden zelfs uitstappen georganiseerd om ze te gaan bewonderen.  Eens terug thuis blijken veel mensen dat gevoel niet te hebben meegebracht naar huis.  Verwering en veroudering van geveltexturen zijn nochtans boeiende gegevens. Vaak geeft zelfs het tegenovergestelde voorkomen een wrang gevoel omdat een te proper en te nieuw uiterlijk soms aanvoelen als plastic en karakterloos. Bij dit appartementsgebouw zijn we daarom op zoek gegaan om de gevels op te bouwen uit verschillende elementen zowel qua vorm als qua materiaal. In de voorgevel staan prefab witbetonnen kolommen met bijhorende bakgoot. Deze opbouw is gemaakt om het zuidgericht terras op de eerste verdieping te bekomen en bepaalt meteen het ritme van de gevel. Door deze kolommen niet te smal te maken, bekomen we een stevig straatkader dat heel wat afwisselende schaduwbeelden kan geven. Het metselwerk in handvorm gevelsteen geeft een licht wolkkleurig effect en staat in contrast met de vlakke kolommen en de strakke gevelplaten die in zowel in lichte als donkere tint worden aangewend. De donker gekleurde stalen poort en terrasbalustraden kruiden het totaalbeeld maar ze zijn fijn en open om mee te helpen aan het gewenste doorzon effect.
B